İmmediate Dentin Sealing (IDS) Tekniği

05-10-2023 10:08
İmmediate Dentin Sealing (IDS) Tekniği
   İndirekt restorasyonların ilk aşamadan son aşamaya kadar titizlikle sürdürmek gerekiyor. Hasta için ve hekim için en problemli kısım ölçü alınıp restorasyonumuz yerine yerleşene kadar olan kısım gibi gözükmekte hasta geçici yapılmış bir malzeme ile bir süre yaşamak zorunda buda beraberinde bir takım sıkıntılar yaşamasına yol açmakta. İşte bu yaşanılan süreç indirekt restorasyonun başarısında çok önemli bir yere sahiptir.
    Kavite preparasyonundan hemen sonra açığa çıkmış, ekspoz olmuş vital dentin hastanın geçici restorasyonla beklediği dönemde bakteri infiltrasyonuna ve mikrosızıntıya açık bir haldedir. Bu durum ekspoz dentin tübüllerinde bakteri ve sıvı penetrasyonuna, mikroorganizmalara, postoperatif hassasiyete ve pulpa irritasyonu gibi birçok olumsuz sonuca neden olmaktadır. Yapılan araştırma ve çalışmalarda İndirekt restorasyonların preparasyonu sırasında açığa çıkan dentin yüzeylerinin lokal olarak dentin bonding ajanıyla kapatılmasının oluşabilecek bu sıkıntıları önlediği bildirilmiştir.
      İlk ölçü alımından önce yeni prepare edilmiş dentin yüzeyine bir dentin bonding ajanın uygulanıp polimerize edilmesi önerilmektedir. Uygulanan bu “immediate dentin sealing” (IDS) prosedürünün bağlantı kuvvetini arttırdığı, daha az boşluk oluşmasını sağladığı, bakteriyel sızıntıyı azalttığı ve simantasyon sonrası hassasiyeti azalttığı bildirilmiştir.
         
             NEDEN ANINDA DENTİN ÖRTÜLEME?
  • Dentin yüzeyine rezin infiltrasyonu, kontamine olmadığı ve temiz olduğu için yeni kesilmiş dentinden daha etkilidir.
  • IDS, dentini bakteri veya geçici siman artıkları ile kontaminasyondan korur.
  • Dentin tübüllerini örterek post-operatif hassasiyeti önler.
  • Final indirekt restorasyonun dişe bağlantı kuvvetini arttırır.
  • Simantasyon esnasında (bir sonraki seansta işlem yapılacaksa) genellikle anestezi ihtiyacını ortadan kaldırır.
   Bu tekniği uygularken dentin örtücü olarak GC G Premio bond veya iki aşamalı GC G2 Bond Universal Önermekteyiz. Linkten inceleyebilirsiniz.  




    Tekniğin uygulama ipuçları
• Rubber dam yerleştirilmesi ve komşu dişlerin teflon bantla izolasyonu her zaman tavsiye edilir.
• Solvent ve su birikintilerini önlemek için 1-PRIMER’ı kuruturken maksimum hava basıncı kullanın.
• 1-PRIMER fotobaşlatıcılar içerdiğinden ışıktan uzak tutulmalıdır.
• G-Premio BOND ile dentin sızdırmazlığı yapılırken, üstüne ince bir G-aenial Universal Injectable tabakası veya akabilen kompozit uygulanması
önerilir.
Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.